Fremtiden er landet

Der har i Formel 1-verdenen længe været talt om den kommende store regelændring for motorsportens kongeklasse. Skemalagt til 2021 dernæst udsat til 2022. Det er den største revolution set i Formel 1, selvom der har været mange og omfattende ændringer på regulativerne siden sportens start i 1950. De kommende ændringer er ikke kun møntet på racernes tekniske muligheder som det tidligere er sket, men nu er eksempelvis budgetlofter og et potentielt ændret weekendformat en markant ændring af det strukturelle setup for alle interessenter i Formel 1. Hvordan ændringerne ser ud i praksis, kan være svært at forestille sig. Indtil nu.

I denne weekend køres det traditionsrige Grand Prix på Silverstone. Her testes for første gang det nye format, hvor kvalifikationen finder sted fredag, og lørdagens action er et 100 kilometers sprintløb (med point til podiet: 3-, 2- og 1 point), der definerer startrækkefølgen til søndagens Grand Prix. Det er krydret med et par træningssessioner fredag og lørdag, men der er nu gældende- og afgørende sessioner alle tre dage (fredag, lørdag, søndag), hvilket er den store forskel fra det traditionelle format. Det bliver ligeledes testet på Monza i september og en tredje unavngiven løbsweekend i efteråret. Herefter kan der evalueres på formatet, om end det nok ikke bliver den nye normal ved samtlige løbsweekender allerede fra 2022.

Hvad der er en endnu større konkretisering af fremtiden var da Formel 1 i går præsenterede hvordan de nye racere ser ud fra 2022. Ved første øjekast ligner raceren en lidt slankere prototype af racerne der optrådte i den hedengangne motorsportsklasse Champ Car i 1990erne. Raceren ser agil- og strømlinet ud, men der er nogle designelementer, der kræver tilvænning. Det er ikke noget ukendt fænomen, at de aerodynamiske detaljer stikker ud - det så vi senest i starten af 2010erne med hajfinne-racerne og ikke mindst i 2014 da racernes næser blev helt aparte. Det bliver spændende at se de første kørende tests af den nye generation af racere, men der er stadig grund til at tro, at jævnbyrdigheden øges og underholdningen ligeledes.

(Artikelfoto: Liberty Media, eksternt link: F1)

The 2022 F1 Car