Lewis Hamilton – én af de største

I sidste weekend sikrede Lewis Hamilton sig sit 5. verdensmesterskab i Formel 1. Hamilton har nu udlignet i forhold til Juan Manuel Fangio, der også opnåede 5 verdensmesterskaber. Fangio og Hamilton er kun overgået af Michael Schumacher, der nåede 7 verdensmesterskaber. Bringer dette verdensmesterskab Hamilton op blandt de allerstørste i Formel 1?

Svaret er: JA. Måden 2018-mesterskabet blev vundet på, understreger Hamiltons kvaliteter. Der er ingen tvivl om, at Ferrari - set over hele 2018 - har haft sæsonens bedste racer. Sebastian Vettel har ikke smidt verdensmesterskabet væk selv, som nogle vil mene. Vettel har helt korrekt lavet flere fejl i denne sæson end tidligere, men i direkte dueller med Hamilton har englænderen vist mentalt overskud og talent.

For 10 år siden blev Hamilton verdensmester for første gang  - i allersidste sving i sæsonens sidste løb. En dramatisk sæson endte dengang med et hårdt tilkæmpet verdensmesterskab. De fleste der fulgte sæsonerne 2009-2012 tvivlede måske på flere verdensmesterskaber til Hamilton, da sæsonerne var på det jævne (stadig med flere sejre pr. sæson) og konkurrenterne for stærke. Efter skiftet til Mercedes kom der allerede en sejr i den første sæson i 2013 - Hamilton havde valgt det rigtige hold for de kommende år. Verdensmesterskaberne i 2014 og 2015 blev sikret efter skarp konkurrence med holdkammerat Nico Rosberg. Resten af Formel 1-feltet var statister de år. Sidste års mesterskab var en direkte duel med Sebastian Vettel, hvor Hamilton havde den stærkeste racer mod slutningen af sæsonen.

Verdensmesterskaberne i 2008 og 2018 minder utroligt meget om hinanden. Hamilton med Mercedes-motor i direkte kamp med Ferrari (Felipe Massa i 2008). Begge verdensmesterskaber blev vundet ved offensiv kørsel, hvor angreb var nødvendige på afgørende tidspunkter, da raceren ikke var overlegen. Hamiltons overhaling af Sebastian Vettel på Monza kommer til at stå som et historisk- og afgørende moment fra britens 5. mesterskabssæson.