Kubica´n or Kubica´nt?

Et af de mest iøjnefaldende comebacks i Formel 1-historien er en realitet i 2019. Tidligere comebacks har været spektakulære, når der har været tale om en verdensmester, der vendte tilbage til sporten. Af den grund er Michael Schumacher i 2010, Niki Lauda i 1982 og Kimi Raikkönen i 2012 nogle af de mest legendariske comebacks i Formel 1. Dette års comeback til Robert Kubica vil også være ét, der vil blive husket.

Robert Kubica var en talentfuld racerkører i sin første periode i Formel 1 fra 2006-2010. Polakken viste i 2008 verdensmesterskabspotentiale, hvor han også sikrede sig sin første sejr i Canadas Grand Prix. I 2011 deltog Kubica i et rallyløb, hvor han var involveret i et uheld, der knuste en stor del af knogle- og muskelstrukturen i hans højre arm og skulder. Kubica var pludselig Formel 1-invalid, bedst som han skulle til at indfri sit potentiale. I 2018 afslørede Kubica, at han havde en underskrevet kontrakt med Ferrari gældende fra 2012, men den kontrakt blev revet i stykker efter det skelsættende uheld. Kubica var færdig i motorsportens kongeklasse... troede de fleste.

I 2017 fik Kubica en privat Formel 1-test med Renault, som var det team, der havde Kubica på kontrakt, da ulykken skete i 2011. Jeg skrev om Kubicas test, og mente dengang, han var tiltænkt som erstatning for Jolyon Palmer. Endvidere nævnte jeg også et Williams-sæde for 2018-sæsonen som en mulighed til Kubica. Det skete ikke på det tidspunkt, men blev til virkelighed et år senere.

Hvordan vil Kubica klare sig? Han skal først og fremmest kunne matche sin holdkammerat hos Williams - stortalentet George Russell. Kan han matche Russell er alt derudover blot "icing on the cake". At Kubica er blevet 34 år bringer tiltrængt erfaring til et meget ungt Formel 1-felt, og Kubicas comeback vil med sikkerhed bringe mange polske flag til tribunerne i 2019.