Månedens… marts 2021

Sæsonens første ’Månedens profil’ og ’Månedens moment’ er klar. Månedskåringen vil normalt være en votering indeholdende mindst 2 løbsweekender på en kalendermåned, men kåringen for marts er ramt af en rykket sæsonåbner i Australien, hvorfor kun weekenden i Bahrain danner baggrund for kåringen. ’Månedens profil’ og ’Månedens moment’ for marts 2021 er derfor baseret på:

  • Bahrains Grand Prix 26.-28. marts 2021

Månedens profil

Årets første profil er en rookie, hvilket i sig selv er lidt af en bedrift. Den første japanske Formel 1-kører siden 2014 Yuki Tsunoda gjorde måske ikke meget væsen af sig resultatmæssigt, men taget i betragtning hvor hektisk sæsonåbneren var for dem der befandt sig i midterfeltet, var det ikke til at se, at det var de første Grand Prix-kilometer for AlphaTauri-køreren. Tsunoda er på ingen måde en dårlig racerkører, men på den anden side var han nok ikke den mest lysende stjerne, selvom en række gode præstationer i Formel 2 har bragt ham til motorsportens kongeklasse. Forventeligt blev Tsunoda sat til vægs af sin holdkammerat Pierre Gasly i årets første kvalifikation, men Tsunoda formåede i selve løbet at vise sine evner med effektive overhalinger og en overbevisende ’race craft’. Gasly fik selv problemer halvvejs inde på første omgang, hvorfor Tsunoda var alene om at sikre teamet årets første point. Det syner som, at AlphaTauri har den stærkeste racer i teamets historie (inklusiv de mange år som Toro Rosso), hvilket ikke lå i kortene før sæsonen. Husk i den forbindelse at de seneste års racere fra teamet har været rigtigt stærke, hvilket blev forløst med en podieplacering i 2019 og Gaslys uforglemmelige sejr på Monza i 2020. Der er mere i vente for teamet, og Tsunoda bliver en vigtig brik i teamets succes gennem sæsonen.

Lige ved og næsten som ’Månedens profil’

  • Sergio Perez for hans flotte debut som Red Bull-kører.
  • Ferrari for deres genrejsning resulterende i begge racere i top 10.
  • Lando Norris der med en 4. plads i Bahrain understregede endnu et ryk fremad i hierarkiet for både McLaren og ham selv.

Månedens moment

Nikita Mazepins debut var et af de momenter, der sjældent vil blive glemt. Russeren er indbegrebet af kronisk dårlig omtale, og at han ikke evnede mere end ganske få sekunder af årets første Grand Prix, var benzin på bålet for kritikerne og en moralsk mavepuster til Mazepin selv. Som flere medier har sat det i relief, er Mazepins debut den korteste Grand Prix-distance af en debutant i næsten 20 år. Kun Australiens Grand Prix 2002 så flere debutanter udgå hurtigere, da de to rookies Allan McNish og Felipe Massa dengang udgik sammen med flere andre racere i et dominosammenstød i første sving. Det giver stadig et sug i maven, når en racer ryger ud af kontrol det sted på banen hvor Mazepin kørte i barrieren, da det er få meter fra stedet hvor Romain Grosjean sidste år mirakuløst overlevede sit horror-crash. Heldigvis skete der ikke Mazepin noget, men TV-billederne talte ikke til Haas-kørerens fordel, da der var tale om et selvforskyldt solouheld. Den værste kritik af Mazepins person er ved at forstumme nu hvor sæsonen er i gang. Derfor er kritikken mest rettet mod det der foregår på banen, og Mazepin er nok den kører i feltet, der ser mest frem til at revanchere årets første løbsweekend snarest muligt. Om russeren kan rejse sig er svært at forudsige, men der er alt at vinde, når man sidder i feltets svageste racer.

Lige ved og næsten som ’Månedens moment’

  • Da evigt uheldige Fernando Alonso måtte udgå fra et ellers lovende comeback, da en madpose forvildede sig ind i hans racers mest vitale dele.
  • Duellen mellem Lewis Hamilton og Max Verstappen på de døende omgange af Bahrains Grand Prix har givet Formel 1-verdenen håb om en uhyre tæt kamp om verdensmesterskabet i sæson 2021.
  • Da Kimi Räikkönen troppede op med et hjemmelavet papskilt med skriften ”20 years. Still here.”, hvilket hurtigt blev et internetfænomen og et synonym med Kimis image som den mest autentiske af kørerne.