Belgiens Grand Prix 2017

Et belgisk Grand Prix blev afviklet i en fantastisk kulisse. Hvad lærte vi af løbet på Spa-Francorchamps?

Top:

Lewis Hamilton var i top. Hamilton fremstod meget motiveret og koncentreret til lørdagens kvalifikation, og satte heller ikke mange fødder forkert i resten af weekenden. Selvom afstanden til Sebastian Vettel var meget varierende gennem søndagens race, så var Hamilton i kontrol. De seneste sæsoner er Hamilton kommet fra Formel 1-feltets sommerferie som lyn og torden, og det ser umiddelbart ud til at fortsætte. Kritikere af Hamilton har tidligere betvivlet englænderens koncentration. Belgiens Grand Prix var et tiltrængt moment af dedikation fra Hamiltons side.

Nico Hülkenberg var også i top. Begge Renault-racere havde en god weekend på Spa. Hülkenberg fik skabt sig et godt udgangspunkt via en god kvalifikation, som blev videreeksekveret flot i selve løbet. De seneste forbedringer hos Renault kan give forhåbninger om point til de gule racere i alle de resterende løb i 2017-sæsonen. Hülkenberg er stærkeste Renault-kører i øjeblikket, og næste Grand Prix på Monza vil vise, om Renault reelt har fået en højere hastighed på langsiderne.

Stemningen blandt tilskuerne på Spa fortjener også ros. Formel 1-sporten har rødder i Europa, og det lader sig ikke fornægte. Sikke en support - primært fra hollændere - men både danskere, englændere og tyskere var med til at gøre weekenden stemningsfuld. Spa udvider kapaciteten fra sæson 2018 og mon ikke der bliver udsolgt (med venteliste!) alligevel.

Flop:

De to lyserøde pantere fra Force India var et flop. Begge kørere laver en god kvalifikation og har på papiret fået det optimale ud af weekendens Grand Prix. I praksis var det meget uskønt. Placering af skyld er altid en vurderingssag, men som Esteban Ocon skrev på de sociale medier, så prøvede Sergio Perez "at slå Ocon ihjel over et par forsøg". Det ligner endnu en intern balladerunde på et hold som langsomt taber terræn til Renault.

Fernando Alonso havde endnu en weekend til glemmebogen. Var der virkelig motorproblemer eller trak Alonso sig fra løbet i frustration over motorens ydeevne? Konspirationerne er mange, og svarene er få. Honda må miste enorm agtelse i hele bilverdenen i disse år, da der er ingen tvivl om, at det er motoren der er hovedårsagen til den myriade af problemer som omgiver Alonso (og Stoffel Vandoorne). Der er ingen vej frem for McLaren i øjeblikket, og der må blive gjort taktiske overvejelser på ledelsesgangen omkring 2018 og frem. Situationen pt. er uudholdelig for kørere, stab og fans af sporten.

Williams var et flop. Felipe Massa får en fin 8. plads i et Grand Prix, hvor han var fuldstændig anonym (til trods for et nyt iøjnefaldende hjelmdesign). Point er gode for Williams i øjeblikket, men de håbløse kvalifikationer koster hele Grand Prix-weekender for teamet. På en højhastighedsbane som Spa skal Williams være i top ti med begge biler. Undskyldningerne er for mange, og når Williams i øjeblikket overvejer at lokke Fernando Alonso til teamet, så er signalværdien i håbløse racere ikke attraktivt for den hårdt prøvede spanier. Williams skal finde formen på Monza, hvis ikke året 2017 skal ende som et flop. Lance Strolls tredjeplads på Baku kan ikke redde hele sæsonen.