Bahrains Grand Prix 2017

Påsken er overstået, og det samme er Bahrains Grand Prix 2017. Hvad kan vi tage med fra ørkenstaten?

Top:

Duellen Sebastian Vettel vs. Lewis Hamilton kan man selvfølgelig ikke komme uden om. Det var en flot weekend for dem begge, og nu ser det faktisk ud til, at Ferrari har VM-form. Sidste år viste Ferrari stor VM-form i første halvdel af årets første Grand Prix i Australien, for derefter at falme drastisk. Selvom sæsonen kun er tre løb "gammel", så er det iøjnefaldende at se, hvordan Mercedes kan være menneskelige. Som den tyske Formel 1-ekspert Christian Danner sagde under weekendens løb, så er Mercedes´ Formel 1-racer en "Führungsmaschine" - når Mercedes-racerne ligger i front (som set i 2014, 2015 og 2016), så er de urørlige. Heldigvis giver Sebastian Vettel dem kamp til stregen, og når Red Bull får deres motoropgradering fra Renault omkring årets løb i Spanien eller Canada, så er der grobund for, at kampen i front bliver tilføjet endnu en aktør. Lige nu fortjener duellen Vettel mod Hamilton stor anerkendelse, og begge viser sig indtil videre som værdige duellanter med stor indbyrdes respekt.

Valtteri Bottas fortjener også stor ros for sin weekend. Karrierens første pole position og et fejlfrit løb giver forhåbninger om mere. Den sympatiske og joviale Bottas kan desværre blive ufrivillig del af et større spil, som jeg ikke håber, spolerer hans sæson. Han har en etårig kontrakt hos Mercedes. Som "ny i job" så ved man, at det kræver en stor velvillighed før man vinder sin arbejdsgivers gunst. Kan Bottas blive strategisk marionetdukke for Mercedes-strategoerne Toto Wolff og Niki Lauda, så der bliver skabt plads til Hamilton? Jeg er nervøs for, at Bottas bliver offer for en hel del strategiske kald i løbet af 2017, også selvom Mercedes-lejren kategorisk afviser intern teampolitik på dette stadie af sæsonen. Lige nu bør den nye "flying finn" hyldes for en solid indsats over hele weekenden.

Felipe Massa var også et lyspunkt i Bahrains mørke. Williams har gang i et meget vanskeligt projekt. I den ene side af garagen har man en rutineret kører i Massa, som kan hjælpe holdet med både resultater og teknisk know-how. I nabogaragen har man Lance Stroll. Meget er sagt om Stroll indtil nu, og jeg vil give ham yderligere løb, inden han dømmes ude. Indtil videre har det dog ikke været lovende, og Massa stråler i øjeblikket på et lidt tyndt grundlag. I Bahrain strålede Massa igen, og ikke kun på bekostning af Stroll. Massa kørte rutineret, klogt og velovervejet. En af weekendens "tops". Har alle glemt, at han var på pension indtil januar i år?

Flop:

Kimi Raikkönens sæsonstart har været svær. Der hersker ingen tvivl om, at Raikkönen er en af feltets dygtigste og mest populære kørere. Han får det dog ikke til at hænge sammen i øjeblikket. Kvalifikationerne er ikke skarpe nok, og det sætter desværre barren for løbenes udfald. I selve løbet viser Raikkönen sin kølighed og rutine, men med Sebastian Vettel som benchmark, så er det ærgerligt, at Raikkönen havner i tidlige problemer i løbene. Problemer som kræver tid og alt for mange omgange at afvikle. Specielt nu hvor Valtteri Bottas har oppet sit game, så er der ekstra behov for to Ferrari-kørere i toppen. Raikkönen kan stadig vende sin sæson, og en snarlig sejr vil kunne lukke munden på kritikerne og Ferraris CEO (Fiat-koncernens CEO) Sergio Marchionne.

Carlos Sainz Jr. - hvad gik ikke galt denne weekend? Ødelagt træning, ødelagt kvalifikation og hvad skete der lige i løbet? Sammenstødet med Lance Stroll gav deja-vu til Pastor Maldonados tackling på Esteban Gutiérrez på eksakt samme sted i 2014. Det fuldente indtrykket af en håbløs weekend for Sainz Jr. Den hurtige spanier fra Toro Rosso er en af de største talenter i sporten. Derfor er det ærgerligt at se, hvordan det bare ikke hænger sammen for Sainz Jr., når tingene går skævt. Jeg er nervøs for, om Sainz Jr. er klædt godt nok på til de svære tider i Formel 1. Når uheldet rammer virker han presset, og påkørslen af Stroll skal vise sig som et engangstilfælde af frustration.

Renault lander nok engang blandt de største flops. To biler i Q3 og hertil bedste kvalifikation nogensinde af Jolyon Palmer. Hvordan kan løbene sådan smuldre? Jeg er slet ikke i tvivl om, at Renaults motoropdatering (nævnt tidligere i indlægget) bringer Renault raceren et stykke nærmere toppen. Der er dog stadig et alt for langt stykke, og i Bahrain bliver Nico Hülkenberg nummer 9 og Jolyon Palmer sidst af de 13 biler der gennemførte. Efter weekendens kvalifikation er løbets resultat ikke godt nok, og forbedringerne skal nok også starte i organisationen. Selvom en firedobbelt verdensmester i Alain Prost pynter i Renaults pitgarage, så skal der være mindre signalværdi og mere action (og handlekraft i strategien) hos Renault.  Lagde de mest hardcore Formel 1-fans i øvrigt mærke til, at tidligere direktør for Lotus F1 - Gérard Lopez - stod i Renault-garagen? Et comeback i vente?