Aserbajdsjan Grand Prix 2019

Det aserbajdsjanske Grand Prix var på forhånd udråbt som det mest dramatiske indtil nu i 2019. Det kunne løbet på ingen måde leve op til, selvom top 4 sluttede inden for få sekunder. Hvad lærte vi af weekenden?

Top

Valtteri Bottas har lagt et ekstra niveau på sine evner i år. Både i kvalifikationerne men i særdeleshed i løbstrim. Finnen ligner en seriøs bejler til verdensmesterskabet efter den flotte sejr i Baku. I modsætning til Australiens Grand Prix hvor Bottas kørte solo i front hele løbet, var søndagens Grand Prix en hård fight fra start til slut. Bottas havde et svar til hvert eneste pres fra holdkammerat Lewis Hamilton. Kan Mercedes´ 2. kører blive verdensmester anno 2019?

Carlos Sainz Jr. var min personlige "driver of the day". Spanieren har haft en klodset sæsonstart, men viste stor modenhed i Aserbajdsjan. Sainz Jr. kom lidt skuffende ikke i Q3 ved lørdagens kvalifikation, men satte til gengæld ikke en fod forkert i hele løbet. Holdkammerat Lando Norris fik Sainz Jr. markeret sig over for, ved at slutte foran englænderen. McLaren og Sainz Jr. bevæger sig i den rigtige retning.

Sergio Perez havde en fremragende weekend i Baku, selvom det ikke denne gang blev til et podie, som det lykkedes i 2016 og 2018. En kvalifikation der placerede Perez næsten 10 pladser foran holdkammerat Lance Stroll var imponerende. Samtidig kørte Perez velovervejet i selve løbet, hvilket var årsagen til den flotte 6. plads, der blev resultatet af en fejlfri weekend for mexicaneren.

Flop

Daniel Ricciardo var weekendens store flop. En misset Q3 gav bange anelser om, at det ikke skulle blive australierens weekend. Det blev det bestemt ikke trods en til tider meget flot fight med konkurrenterne i midterfeltet. Det hele eskalerede, da Ricciardo missede et alt for oversatset overhalingsforsøg på Daniil Kvyat, hvor Ricciardo blev tvunget til at benytte en af de såkaldte "escape roads". For at gøre ondt værre, bakker Ricciardo direkte ind i Kvyat. Resultatet? En "DNF" og 3 placeringer i straf ved det kommende spanske Grand Prix.

Haas´ nuværende form indikerer, at holdet "over-performede" i 2018 mere end det decideret var en indikation på Haas´ reelle position i feltet. Haas anno 2019 minder om holdets første år i Formel 1 (2016), hvor de kæmpede flot, men kæmpede ikke med om point ved hvert eneste løb. Det amerikanske team har alt at vinde ved næste Grand Prix, hvor banen i Barcelona kunne tale til Haas´ fordel. Weekenden i Aserbajdsjan var til glemmebogen.

Nico Hülkenberg kæmpede det bedste han kunne, men Hülkenberg og hans Renault-racer var langt fra et optimalt match i Bakus smalle gader. Hülkenberg virkede chokeret efter kvalifikationen (som nummer 16), og klagede over manglende føling med raceren. Ved søndagens Grand Prix var det ren "yoyo" for tyskeren - op og ned, op og ned. Desværre for Hülkenberg - og katastrofalt for Renault - endte det igen uden et eneste point.