Aserbajdsjans Grand Prix 2017

Dagens Grand Prix i "landet-ingen-kan-stave-til" er overstået. Hvad kan vi tage med os fra Baku?

Top:

Lance Stroll var på min observationsliste til dagens Grand Prix - som beskrevet i optakten "Klar til Aserbajdsjan?". Stroll levede i den grad op til opmærksomheden. En sensationel tredjeplads og valgt til "Driver of the day" blandt Formel 1-fans. Præstationen fra Stroll kom ud af ingenting efter de 2/3 af løbet, som var præget af kaotiske tilstande. Williams havde en god strategi for løbet (og god fart i bilen), og det kunne være blevet til et dobbelt podium, hvis Felipe Massa ikke fik pludselige vibrationsproblemer ved løbets genstart. Ærgerligt for Williams men sæsonen er reddet med Strolls tredjeplads.

Valtteri Bottas er helt i top. En ærgerlig start kostede både Bottas og Kimi Raikkönen et godt løbsresultat. Troede man i hvert fald. Raikkönen kom aldrig rigtigt tilbage, men Bottas leverede en vanvittig indsats, som kunne have givet en sejr - hvis løbet havde været nogle omgange længere. Bottas har det Formel 1-klassiske finske overblik og en kølighed som uden tvivl vil bringe ham i spil til flere sejre i indeværende sæson. Heldigvis lod Mercedes ikke Bottas spille andenviolin, da Lewis Hamilton bad Bottas om at sænke farten.

McLaren fortjener også en plads i top. Det er måske på en billig baggrund. Dels regner man med, at begge biler altid udgår med tekniske problemer. Det gjorde de ikke, så det er allerede flot (sæsonen i betragtning). Dels var løbet fuld af udgåede racere, men point til én af Mclaren-racerne var alligevel flot. McLaren ligner efterhånden et af de bedre teams i bunden, som lige nu tæller Sauber, Haas, Toro Rosso og til dels Renault.

Flop:

Hele arrangementet i Baku er et flop. Det kan allerede nu ses på internettet, at årets Grand Prix hyldes af mange Formel 1-fans. Det er en fejl, og jeg mener ikke, at der bør køres flere løb i Aserbajdsjan. Løbet i dag huskes af alle de forkerte årsager. Uheld, inkompetent banepersonel (der fejede stumper med fingrene!), forvirrede beslutninger fra løbsledelsen og ukontrollerbare situationer undervejs, som kunne have udviklet sig meget farligt. Fordi en tidligere Sovjet-stat eller et udviklingsland kommer til mange penge, så har det tidligere været lighedstegn med afholdelse af et Formel 1-Grand Prix. Det håber jeg er fortid med den nye Formel 1-ledelse ved roret. Nej tak til mere Baku (den er dog allerede på kalenderen for 2018).

Sauber er et flop. Ganske vist var der point til Pascal Wehrlein i dag, og det er en succes for holdet. Teamet skulle have læst løbets udvikling bedre. Havde Sauber-kørerne kunne bruge hinanden til at udfordre Fernando Alonso, så var der point til begge biler i sigte (hvilket var realistisk). I stedet kører de to Sauber-kørere ind i hinanden i løbets afgørende fase. Marcus Ericsson må efterhånden føle en forbandelse over sig, da det ikke vil lykkes med de første Formel 1-point for svenskeren.

Situationen mellem Lewis Hamilton og Sebastian Vettel var et kæmpe flop. To flerdobbelte verdensmestre må kunne holde hovedet koldt, og inden man havde nået at udråbe Hamilton som situationens fjols, så laver Vettel en ligeså tosset hævnaktion. Begge kørere tildeles forhåbentlig bøder efter dagens Grand Prix, og mon ikke dagens situation skærper den ellers meget respektfulde retorik mellem de to titelkandidater.