Østrigs Grand Prix 2018

Det blev et brag af et Grand Prix i 2018-udgaven af løbet på Red Bull Ring. Hjemmebanesejren til Red Bull var populær blandt de mange tilskuere, og banen i Østrig er lig med god underholdning. Hvad kan vi tage med fra Spielberg?

Top:

Max Verstappen havde jeg nævnt som potentiel vinder i min optakt til weekenden - "Klar til Østrig?". Verstappen var ikke den hurtigste kører set over hele weekenden, men et fejlfrit løb gjorde forskellen, og sikrede Verstappen karrierens fjerde sejr. Hollænderen havde maksimal opbakning på tilskuerpladserne, og som nævnt i min optakt, er Østrigs Grand Prix det kommercielt vigtigste for Red Bull. Sejren til Verstappen bryder også fire års Mercedes-dominans på banen i Steiermark-delstaten.

Kimi Raikkönen kører sig mod en kontraktforlængelse hos Ferrari. Set over hele weekenden og i særdeleshed ved søndagens Grand Prix, er det svært at finde argumentationen for ikke at forny finnens kontrakt. Raikkönen gjorde alt rigtigt ved Frankrigs Grand Prix og bortset fra nogle få fejl, gjorde Raikkönen også alt rigtigt ved Østrigs Grand Prix. Er 2019-aftalen med Charles Leclerc ikke allerede underskrevet, har Raikkönen gjort sit for, at Ferrari-ledelsen må tænke sig om en ekstra gang.

Haas fik en sensationel 4. og 5. plads ved søndagens Grand Prix, hvor Kevin Magnussen rider videre på en god bølge, men vigtigst af alt for Haas - Romain Grosjean leverede sin flotteste weekend i flere sæsoner. Haas lukrerede som alle andre midterhold på de to udgåede Mercedes-racere og Daniel Ricciardos exit, men det amerikanske team slog helt reelt sine nærmeste konkurrenter. Der kan være et lignende topresultat i vente allerede ved næste Grand Prix på Silverstone.

Flop:

Det er næsten utænkeligt, at Mercedes kan havne på "flop"-listen, men deres østrigske Grand Prix var et flop. Efter en suveræn kvalifikation var der lagt op til Mercedes-fest, men Valtteri Bottas´ racer måtte give op, inden det for alvor blev sjovt. En fejl (eller misforståelse!) kostede Lewis Hamilton kampen om sejren, hvilket blev endeligt ødelagt af mekanisk defekt til englænderen. To udgåede Mercedes-racere med mekanisk defekt - et så sjældent syn, at det har samme hyppighed som total solformørkelse.

Stoffel Vandoorne havde endnu en elendig dag i den allerbageste del af feltet. Vandoorne blev igen igen udkvalificeret af Fernando Alonso ved lørdagens kvalifikation, og ved søndagens Grand Prix kørte Vandoorne sin frontvinge i stykker allerede efter få sving. Herefter var det op ad bakke for belgieren, der ikke viser "mirakler" i McLaren-raceren, som Alonso formår det. Fortsætter Alonso karrieren næste år, må Vandoorne efterhånden frygte for sit sæde, når McLaren-lærling Lando Norris banker på for 2019.

Pirellis dæk skabte både spænding og frustration. Det gav deja-vu til sæsonerne for 4-5 år siden, hvor Pirellis dæk til tider "forsvandt" så hurtigt, at de eksploderede for flere kørere ud af ingenting. At Pirellis Soft-dæk var så skrøbeligt som det var i Østrig, var lidt for meget af det gode. Når Soft-dækket er den hårdeste dæktype til rådighed, skal dækkene være mere kontinuerlige over en længere distance.