Australiens Grand Prix 2019

Årets første Grand Prix er nu historie. Hvad kan vi tage med fra Australien?

Top

Tilbage i Mika Häkkinen-dagene var opskriften: "If you want to win - hire a Finn". Det gjorde sig også gældende ved det første Grand Prix i 2019. Valtteri Bottas kørte sit bedste Formel 1-løb nogensinde, og har foreløbigt fået lukket munden på kritikerne. Bottas kørte en fejlfri kvalifikation, men blev slået af en meget velkørende Lewis Hamilton. I selve løbet var Bottas urørlig - en indsats der har givet respekt i feltet, og finnen har sendt et meget stærkt signal til holdkammerat Hamilton.

Kevin Magnussen sikrede Haas et flot resultat, og fik samtidig taget revanche for den uheldige exit ved Australiens Grand Prix 2018. Magnussen var ikke bedste Haas-kører efter kvalifikationen, men udførte sin Grand Prix-start uden fejl, og fik lagt sig sikkert på løbets 6. plads. Placeringen var aldrig i fare, og danskeren har lagt stærkt fra land i 2019.

Lance Stroll får sjældent ros men fortjener anerkendelse for sin indsats i Australien. Det lykkedes med en 9. plads at sikre point til Racing Point-teamet, og Stroll slutter fire pladser foran holdkammerat Sergio Perez. Det var primært på grund af en veludført strategi, at Stroll havnede i en pointgivende position. Canadieren formåede dog at holde hovedet koldt, da han kortvarigt blev presset af hårdt kæmpende Daniil Kvyat og Pierre Gasly.

Flop

McLaren var den helt store positive overraskelse efter vinterens tests. Derfor kunne man med rette have forhåbninger til, at begge racere kunne køre med om point. Undervejs i Australiens Grand Prix glemte man alt om årets pre-season tests. Lando Norris kvalificerede sig flot, men kæmpede i den tunge ende af feltet gennem hele løbet. Carlos Sainz Jr. havde en weekend under niveau, og det hele sluttede alt for tidligt med en motorbrand.

Daniel Ricciardo virker stadig motiveret og glad efter sit skifte fra Red Bull til Renault. På sin hjemmebane "down under" var der lagt op til point, men weekenden gik helt skævt. En kvalifikation uden for top 10 var en stor skuffelse, og efter få hundrede meter af løbet ødelagde Ricciardo sin racer på dramatisk vis. Kort efter var det fyraften for Ricciardo, og Australiens Grand Prix er stadig en uforløst opgave for australieren.

Williams hører helt sikkert til på "flop-listen", men det var så ubeskriveligt kritisk, at ordet "flop" næsten ikke er dækkende. Indsatsen gav deja-vu til teamet Lola Mastercard der i 1997 forsøgte at kvalificere sig til netop Australiens Grand Prix i Melbourne. De var dengang flere sekunder bagud, og situationen var håbløs. Identisk situation i 2019 for Williams - den øjeblikkelige situation er mere end horribel.