Tom Kristensen i Formel 1

Følgende indlæg er et af de historiske tilbageblik på movingunderbraking.com kaldet Flashback Friday. Flashback Friday præsenteres i samarbejde med toco.dk og belyser et element i Formel 1-sportens fortid, der kan relateres til sportens nutid.

I sidste uge blev Tom Kristensen helt fortjent indlemmet i sportens "Hall Of Fame". Tom blev hyldet for sin karriere i motorsporten, der primært blev udfoldet i sportsvognsklassen. De fleste husker nok Toms sejre i Audi, en Bentley-sejr og ikke mindst en række gode år i DTM. Hvem husker til gengæld da Tom Kristensen snusede til Formel 1?

I midten af 1990erne havde Tom Kristensen en flot karriere i japansk motorsport, og i sæsonerne 1997 og 1998 var Tom også at finde i Formel 3000. Én ting var, at Tom gjorde det godt i Japan og Formel 3000, men sejren på Le Mans i 1997 var afgørende for Toms mulighed for op til flere Formel 1-tests.

Den første test var med Tyrrell, men det legendariske team var lukningstruet, og kørte 1998 som sidste sæson under eget navn. Herefter blev holdet til BAR, og med strategien om at genoplive den detroniserede verdensmester Jacques Villeneuve i 1999-sæsonen, var der ingen chance for et fast Formel 1-sæde til Tom K. Herefter kørte Tom flere tests for både Minardi og Williams. Mange gode kørere var ledige på markedet på daværende tidspunkt, og det gjorde det svært, at få fodfæste hos enten det italienske- eller engelske team.

Tom Kristensen i Formel 1-test for Michelin. Der blev benyttet en "forklædt" hvid racer til alle tests.

Tom Kristensens største chance i Formel 1 var, da han testede dæk for Michelin. Dækproducenten Michelin ville træde ind i Formel 1 fra sæson 2001, og i en forklædt Formel 1-racer kørte Tom en række tests med tilfredsstillende resultater. At jeg omtaler det som Toms største chance skyldes muligheden i den "forklædte" racer. Tom testede først en forklædt Stewart-Ford racer fra 1999, men fik siden flere chancer i en forklædt Jaguar-racer. Jaguar trådte ind i Formel 1-sporten i år 2000, og her kunne Tom Kristensen have været en stabil kører for det engelske team. Holdet fandt aldrig rigtig den perfekte kørersammensætning, og netop dét skulle have været Tom Kristensens store mulighed. Jaguar havde 1999-viceverdensmester Eddie Irvine som førstekører, og da Tom Kristensen allerede havde kørt sportsvogne på hold med selvsamme Irvine, havde de måske kunne finde et succesfuldt setup. Jaguar måtte lukke efter 2004-sæsonen, og Red Bull overtog Jaguars licens til Formel 1. På samme tid som Michelin-testene kørte Jos Verstappen et testprogram i en forklædt Honda-racer. Hvordan ville det have set ud, hvis Tom Kristensens evner og hans popularitet i Japan kunne have sikret ham et sæde i Hondas comeback til Formel 1-sporten i 2006? Tom K havde én væsentlig ting imod sig ift. Formel 1-drømmen - alderen. Evnerne var der uden tvivl.

Tillykke til Tom Kristensen med optagelsen i Hall Of Fame fra 'moving under braking'.