Den travle racerkører

Følgende indlæg er et af de historiske tilbageblik på movingunderbraking.com kaldet Flashback Friday. Flashback Friday præsenteres i samarbejde med toco.dk og belyser et element i Formel 1-sportens fortid, der kan relateres til sportens nutid.

Det er igen blevet tid til Le Mans. Fernando Alonso er at finde på Le Mans i den kommende weekend, hvor også andre prominente Formel 1-navne som Jenson Button, Pastor Maldonado og Vitaly Petrov er til start. Eneste stadig aktive Formel 1-kører er Alonso. Spanierens løbskalender i 2018 lyder på 21 Formel 1-løb og 5 Word Indurance Championship-løb (hvor Le Mans er ét af de 5 løb). Det er en presset arbejdskalender, men kigger vi tilbage i historien, var fyldte arbejdskalendere en del af livet som racerkører.

Særligt i 1960´erne kørte Formel 1-kørere løb i mange motorsportsklasser, og engelske Stirling Moss har eksempelvis kørt 62 løb på et enkelt år. Mellem 1948 og 1962 kørte Moss 529 motorløb! Et gennemsnit på over 35 løb om året. Ud af de 529 løb vandt Moss 212 gange og kørte i 84 forskellige racerbiler. I Moss’ racerkarriere er år 1961 et godt eksempel på alsidigheden og travlheden hos en racerkører. Der blev kørt i alt 29 Formel 1-løb i 1961, hvor de 8 løb talte til verdensmesterskabet. Moss deltog i 21 af de 29 Formel 1-løb foruden Le Mans og en række sportsvognsløb. 20 førstepladser blev vundet af Moss i 1961 på tværs af motorsportsgenre.

I 1960´erne var startpenge og præmiepenge den eneste indtægtskilde for en racerkører. Derfor var det nødvendigt med en fyldt arbejdskalender. Stirling Moss var datidens store stjerne, hvorfor han var trækplaster ved mange motorløb. Da Danmark afholdt sit første Formel 1-løb på Roskilde Ring i 1961, var Moss hovednavnet. Året efter kunne Moss ikke deltage ved det danske Formel 1-løb. Resultatet? Tilskuerne udeblev, og herefter var det slut med Formel 1 i Danmark.