Abu Dhabis Grand Prix 2019

Sæson 2019 er endegyldigt slut, og de sidste facit er givet. Verdensmesterskabets top 3 kom til at hedde Lewis Hamilton, Valtteri Bottas og Max Verstappen, men hvad kan vi tage med fra årets sidste Grand Prix?

Top

Lewis Hamilton sluttede året af med en decideret magtdemonstration. Både over for de nærmeste konkurrenter, sin holdkammerat og hele Formel 1-verdenen. Hamilton har ikke været uovervindelig siden starten af sommeren, hvorfor sejren i Abu Dhabi kommer til at være definerende for hans forberedelser til næste sæson. Det var i den grad "Hammertime" på Yas Marina Circuit, og det blev ikke til én eneste nærkamp for sejren, der blev kørt hjem fra spids.

Sergio Perez fightede sig til en 7. plads, hvilket var over forventning efter mexicanerens kvalifikation som nummer 11. Overhalingen af Lando Norris mod slutningen af løbet var spektakulær, og Perez kørte usædvanligt disciplineret i kampen mod Norris´ McLaren-racer. Løbsresultatet var ikke bare et fint enkeltstående resultat, men de 6 optjente point (for 7. pladsen) var akkurat nok til at avancere i verdensmesterskabet, og Perez slutter derfor i top 10 i det individuelle mesterskab på bekostning af netop Norris.

Carlos Sainz Jr. var på en mission. Han skulle sikre sig ganske få point for at slutte som en imponerende nummer 6 i verdensmesterskabet, og derved henvise Pierre Gasly og Alexander Albon til henholdsvis 7. og 8. pladsen. Missionen blev fuldført på nogle af de allersidste asfaltmeter af sæsonen, hvor Sainz Jr. kørte sig til 1 VM-point (for 10. pladsen), der endte med at blive dét ene point, der sikrede den samlede top 6-placering til McLaren-køreren.

Flop

Det har ikke været Sebastian Vettels år, hvilket sæsonafslutningen understregede. Ferrari havde en alternativ dækstrategi for Vettel, men den viste sig hurtigt som ineffektiv. Vettel fandt aldrig rytmen, og selvom han kom på mere brugbare dæk halvvejs i løbet, kom der ikke en synlig forbedring ud af anstrengelserne. Resultatet fra Abu Dhabi var desværre symptomatisk for den interne sæsonduel hos Ferrari, hvor Vettel kun har vist tænder i få momenter.

Alfa Romeo Racing havde begge racere i top 5 ved Brasiliens Grand Prix, men i "sandkassen" var det back to reality. En 13. plads til Kimi Raikkönen og en 16. plads til Antonio Giovinazzi står i stærk kontrast til det relativt pointfyldte forår for Alfa Romeo. Desværre betød sæsonafslutningens resultat også, at Alfa Romeo Racing ikke kan gøre yderligere ved deres 8. plads (ud af 10) i konstruktørverdensmesterskabet, og Raikkönens fravær i pointene betød også, at finnen slutter uden for top 10 i det individuelle verdensmesterskab.

Pierre Gasly viste i Abu Dhabi at tingenes tilstand - og de tilhørende overskrifter - kan skifte lige så hurtigt, som racerne kører. Gasly var den helt store triumfator ved årets næstsidste løbsweekend, men ved årets sidste Grand Prix var han involveret i et sammenstød, der efterfølgende gjorde hans indsats helt anonym. En kvalificering midt i feltet var nogenlunde forventeligt, men efter at være blevet påkørt af Lance Stroll i første sving, var franskmandens sæson reelt ovre. Gasly kæmpede forgæves helt til det ternede flag, og sluttede hele 2 omgange efter vinderen Hamilton.