Suc­ce­sen og fi­a­sko­en i Bahrain

I et inferno af ild blev weekenden i ørkenstaten pludselig værdiløs. Det eneste der var noget værd, var at få den 34-årige Haas-kører ud af flammehavet. Der var tale om Romain Grosjean, og efter at den rutinerede franskmand havde været udsat for 53G og mere end 20 sekunder i flammerne, endte han med at overleve mod alle odds. Selvom det virker ligegyldigt i den store sammenhæng, endte podiet ved Bahrains Grand Prix 2020 således:

  1. Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Alexander Albon

Succesen

Den altoverskyggende succes var Grosjeans sejr over flammerne og hans mirakuløse exit ud af den sammenkrøllede racer. Lægebilens mandskab kastede sig uden tøven mod flammerne, men at se Grosjeans intensive redning af sig selv var TV-billeder der aldrig nogensinde vil blive glemt. Formel 1-sporten har haft andre chokerende uheld i de seneste 10 år eksempelvis Kimi Raikkönen på Silverstone i 2014, Fernando Alonso på Albert Park i 2016 og Marcus Ericsson på Monza i 2018. Til sammenligning var Grosjeans uheld hele to uhyggelige uheld i ét. Den enorme impact der delte både raceren og autoværnet i to stykker, var i sig selv et grusomt uheld. Læg hertil at raceren eksploderede i en ildkugle, hvor det ikke var den afbrækkede motordel der brændte men selve monocoque-delen der ellers tjener som kørerens redningskrans. Der var flere afgørende elementer for Grosjeans overlevelse, men hans egen kamp ud af cockpittet må ikke underkendes i et uheld der bliver definerende for mange fremtidige sikkerhedsforbedringer i Formel 1.

Boblerne: Med Formel 1-sportens værste uheld i dette århundrede er der kun én ubetinget succes = kørerens overlevelse. Der er intet der kan måle sig med denne succes og derfor ingen boblere.


Fiaskoen

Alfa Romeo Racing har i efteråret vist sig som det stærkeste team i backmarker-trioen, hvor Williams og Haas udgør den øvrige 2/3. For første gang i sæsonen blev Alfa Romeo Racing decideret sat af Williams-racerne, der ellers langt fra har imponeret. Forventningerne til Alfa Romeo-kørerne Kimi Raikkönen og Antonio Giovinazzi er gradvist blevet lavere det sidste års tid, hvor sæson 2019 sluttede svagt, og i 2020 er flere og flere løbsweekender blevet en pointmæssig tomhændet "fornøjelse". Der er ikke håb om forbedring i indeværende sæson, og hvis Bahrain var et udtryk for at Williams reelt kan udfordre Alfa Romeo Racing på fart, kan Ferraris "B-hold" i meget nær fremtid ende som bundprop sammen med Haas.

Boblerne: 2 udgåede Racing Point-racere kostede første matchbold om konstruktørverdensmesterskabets 3. plads, Valtteri Bottas er moralsk skudt i sænk, kun en tilfældighed sikrede Ferrari et VM-point.