Årets pre-season – konklusioner?

Årets vintertests er vel overstået. Vi kan nu konkludere for de samlede to uger med pre-season tests i 2019. Konklusionerne er...

Top:

McLaren er det hold i feltet, der kan være mest tilfreds med deres vintertests. Som jeg skrev i mit seneste indlæg, har begge kørere vist gode tendenser. De gode tendenser er overskriften på begge testuger for McLaren, men spørgsmålet er nu: Var det på en billig baggrund med de seneste sæsoner in mente? Det mener jeg ikke, det var. McLaren kunne have præsteret væsentligt værre i begge testuger, hvor det stadig ville have været en forbedring af de sidste to sæsoner. McLaren præsterede derfor bedre end forventet.

Ferrari beviste, at de nok engang har bygget feltets hurtigste racer. Efter pre-season testene er der ikke nogen tvivl om, at Ferrari er holdet, alle andre skal jage. Når man ser på tiderne fra henholdsvis Sebastian Vettel og Charles Leclerc er de to kørere på stort set samme niveau. En umiddelbar fordel for Ferrari men samtidig også en strategisk bekymring med to sultne kørere i samme garage.

Daniil Kvyat bør med rette nævnes på top-listen. Tiderne var som forventet, og russeren viste et acceptabelt niveau i Toro Rosso-raceren. Grunden til at Kvyats tests var i top skyldes i høj grad at "the torpedo" vendte tilbage med et stærk mindset. Det ville være mere end forståeligt, hvis Kvyat kom mærket tilbage til Formel 1. Russeren har en tumultarisk fortid i sporten, hvor selvtilliden var i bund efter flere opsigtsvækkende degraderinger. At komme uimponeret tilbage, er imponerende i sig selv.

Flop:

Man kan ikke sige flop uden at nævne Williams. I starten af den anden testuge virkede Williams tættere på de øvrige teams, men da alle testsessioner var kørt, sad man tilbage med følelsen af, at Williams igen vil kæmpe alene rundt i bunden af feltet  - om end en anelse hurtigere end sidste år. Det første Grand Prix i Australien vil give en masse svar til de uafklarede spørgsmål om Williams´ form.

Indsatsen fra Haas i de to testuger ville sidste år ikke have placeret dem på flop-listen. Med et imponerende 2018 er forventningerne sat højt, når man taler om Haas. Med de høje forventninger i betragtning var årets vintertests ikke imponerende. Tiderne var momentvis gode, men det er tydeligt, at 2-3 andre teams har ramt Haas´ niveau fra sidste år, uden det amerikanske team har lagt et ekstra lag på.

SportPesa Racing Point var også skuffende. Skuffelsen er ud fra samme princip som Haas. Racing Point (under andet navn dengang) havde en imponerende sæson i 2017 fulgt af et mindre imponerende 2018. Det ser ud til, at 2017-racerens potentiale er langt fra den aktuelle i 2019. Racing Point kørte nogle acceptable tider, men specielt på de længere distancer (long-runs) var de lyserøde biler ikke overbevisende.