Monacos Grand Prix 2017

Fyrstedømmet lagde asfalt til et dramatisk Grand Prix - hvad kan vi tage med fra Monte Carlo?

Top:

Carlos Sainz Jr. var absolut i top ved dagens Grand Prix. Sainz Jr. har en særlig evne til at undgå TV-tid. Derfor ser man sjældent det store arbejde, som Sainz Jr. altid leverer på løbsdagene. I dag var ingen undtagelse, og i store dele af dagens løb kæmpede Sainz Jr. med en sulten Lewis Hamilton i spejlene. I Monacos smalle gader formåede spanieren at holde hovedet koldt, og samtidig bruge Toro Rosso-racerens evner til maksimum. De stærke præstationer fra Sainz Jr. gør, at Red Bull-ledelsen er presset. Skal den stærke spanier have et Red Bull-sæde næste år eller skal et konkurrerende team vinde Sainz Jr.´s underskrift på en 2018-kontrakt?

Romain Grosjean fortjener også anerkendelse for sin weekend. Danske medier har travlt med at påpege, hvor usikker Grosjean virker ift. Kevin Magnussen. Kender man Grosjeans kørerstil og historik i Formel 1, så ved man også, at alt eller intet er Grosjeans måde at udøve sin sport. På mange måder minder Grosjean om nogle af de helt ikoniske helte inden for Formel 1 - Jean Alesi, Elio de Angelis, Vittorio Brambrilla. Alle var kørere som momentvis formåede at være blandt de hurtigste, men altid på grænsen og med begrænset længerevarende udbytte af et stort talent. Det samme gør sig gældende for Grosjean, og efter at have lavet mystiske brølere i weekendens træninger, så gik det hele op i kvalifikationen efterfulgt af et flot og gennemtænkt Grand Prix.

Lewis Hamilton var på min observationsliste til weekendens Grand Prix, som jeg beskrev i mit optaktsindlæg Klar til Monaco? Hamilton fortjener stor ros for sin attitude og præstation under dagens løb. De senere år har Hamilton haft svært ved at kontrollere sine "dårlige dage". Frustration over radioen og manglende performance på banen plejer at kendetegne de dårlige Hamilton-weekender. I dag formåede Hamilton at bruge en håbløst startposition konstruktivt. Hertil var Hamilton positiv over radioen, og opmuntrede sit team helt til målstregen i den langvarige duel med Sainz Jr. Niki Lauda udtalte inden dagens løb, at Hamilton maksimalt kunne blive nr. 10. Alene af den grund må en 7. plads være mere end godkendt.

Flop:

Sergio Perez. For første gang i sæsonen 2017 misser begge Force India-racere point i et Grand Prix. Esteban Ocon ødelagde meget af sin weekend ved at smadre raceren i den tredje træning. Det er dog Sergio Perez, der er den helt store skurk. Perez har altid svært ved at styre temperamentet i Monacos små gader. Det blev demonstreret helt tilbage i 2013, hvor Perez som McLaren-kører ikke kunne finde det rigtige spændingsniveau. Det resulterede i nogle vanvittige træk, og dagens påkørsel af Daniil Kvyat ligger helt i top på skalaen for dumheder. Perez er hurtig og dygtig, men går weekenden dårligt (hvilket det sjældent gør), så ryger overblikket. Efter dagens Grand Prix er det nok engang til diskussion, hvor god Perez egentlig er i mand-mod-mand duellerne.

Lance Stroll er snart et permanent flop. Et uheld under kvalifikationen lørdag kan forsvares, når vi taler Monacos Grand Prix. Uheldet bragte Stroll tidligt i spil som et af weekendens flop. I selve løbet er Stroll igen milevidt fra sin holdkammerat, og den opgivende attitude over radioen og manglende evne til at overkomme et bremseproblem gør, at Strolls manglende erfaring i forskellige løbsserier bliver udstillet. Strolls far har den næststørste yacht i Monacos havn i denne weekend. Det må være den mest positive statistik, som familien Stroll kan tage med fra Monte Carlo. Næste Grand Prix i Canada er hjemmebane for Stroll og her skal weekenden være fejlfri, hvis ikke Stroll skal ende sin F1-karriere før tid.

Sauber. På en bane som Monaco hvor motorkraft betyder en anelse mindre end ved andre Formel 1-løb, så skal Sauber have mere ud af weekenden. Her tænker jeg både på kvalifikationen og selve løbet. I denne ligning er det selvfølgelige beklageligt, at Marcus Ericsson parkerer bilen i første sving, og Pascal Wehrlein blev parkeret af Jenson Button. Sauber skal være tættere på point, når en kører som Stoffel Vandoorne længe kan være med i den pointgivende ende. Heldigvis for Sauber så er sæsonen allerede reddet ved Wehrleins point fra Barcelona.