Østrigs Grand Prix 2017

Et spændende Grand Prix blev søndag afviklet i Østrigs bakkede landskab. Hvad kan vi tage med fra banen i Spielberg?

Top:

Østrig som Grand Prix-venue er helt i top. Tænk at banen ikke var på Formel 1-kalenderen fra 2004-2014! Efter min mening er omgivelserne noget af det flotteste i Formel 1-sæsonen. Den bakkede bane der følger landskabet og det at publikum kan følge racerne rundt på majoriteten af banen gør Spielberg helt speciel. Samtidig har banen en placering midt i Europa, og lokker mange af de dedikerede europæiske Formel 1-fans til (var der nogen der overså de 10.000 hollandske fans?). Hertil gør arrangørerne i Østrig meget for motorsportsinteressen generelt, og i år var der opvisning fra en perlerække af klassiske Le Mans-racere. Servus Österreich und danke!

Jolyon Palmer var også i top. Når Palmer har en god weekend, så bemærkes det. Skal det virkelig lykkes Palmer at få en stærk anden halvdel af 2017-sæsonen, og beholde sit sæde indtil kontraktudløb? Sidste år viste Palmer stor styrke ved at være på niveau med Kevin Magnussen i hele andet halvår af 2016. Selvom der er lang vej til sidste sæsons afsluttende form, så kørte Palmer klogt i Østrig. Palmer undgik de normale problemer, og havde et godt overblik undervejs i løbet. Det kunne snildt have være blevet til point, men en 11. plads og slutplacering foran Nico Hülkenberg er godt gået.

Valtteri Bottas er i top. Med en flyvende (rullende?) start lykkedes det Bottas at styre løbet fra spids helt indtil det ternede flag. Uden at satse eller overanstrenge materiellet sørgede Bottas for karrierens 2. sejr, og Bottas bringer også sig selv i spil som joker i verdensmesterskabsduellen. Mercedes har en guldfugl i Bottas, men vil de beholde ham efter 2017? Foreløbigt fik vi endnu engang konkluderet: "If you want to win - hire a Finn".

Flop:

Daniil Kvyat var weekendens store flop. En skuffende kvalifikation (nok engang bag teamkollegaen Carlos Sainz Jr.) og en hovedløs start på selve løbet. Det er altid en vurderingssag i de tætte starter, hvem der reelt er skyld i uheld. Kvyat burde dog have holdt hovedet koldt i første sving, og evigt uheldige Fernando Alonso og formsvage Max Verstappen blev ofre for russerens aggresivitet.

Nico Hülkenberg var også et af weekendens flop. Hülkenberg skiftede til Renault for at få chancen hos et hæderkronet fabriksteam. Selvom Hülkenberg har vist flere gode præstationer i sæsonen indtil nu, så skulle han have fået mere ud af Østrigs Grand Prix. Når en håndfuld biler udgår, så skal Hülkenberg være der, og sikre nogle tiltrængte point til ham selv og Renault.

Stoffel Vandoorne havde endnu en dårlig weekend i Østrig, og er også et af weekendens flop. Det er positivt for Vandoorne, at han ikke længere udgår ved hvert Grand Prix. Han skal dog vise bedre stabilitet, og specielt i forhold til de mange straffe han opsamler. I Østrig fik Vandoorne straf for at ignorere blå flag, og det er en ærgerlig dumhed, når mulighederne for point er få.  Der vil helt sikkert blive mulighed for point senere i sæsonen, hvis Vandoorne blot kan holde overblikket i en løbsdistance.