'}}
Hvad lærte vi af Australiens Grand Prix?

Først skulle der være kørt på Albert Park i Melbourne, senere kom det i fare for aflysning, men først få minutter før årets første træning blev løbsweekenden endeligt aflyst grundet de meget alvorlige omstændigheder som verden gennemgår med coronavirus COVID-19. Lærte vi alligevel noget af weekenden, der ikke blev forløst?

Vi lærte, at Formel 1 ikke er en uovervindelig størrelse. Det er ikke hverdagskost, at en Formel 1-weekend bliver aflyst, men tidligere har Formel 1 kunne snige sig uden om diverse lokale problemer, da de som global aktør kunne rykke rundt i kalenderen for året for at fordele sig de steder i verden, hvor der endnu ikke var problemer. Formel 1 er netop indbegrebet af en global sport, og når globale problemer af dimensioner som den nuværende raserer, må Formel 1 også tage konsekvenserne. Som leverandør af underholdning har sporten også store forpligtelser over for sit publikum, og fredagens aflysning var den eneste rigtige beslutning.

Vi lærte også, at Formel 1-organisationens kommunikationsafdeling trænger til et pit-stop for et større eftersyn. Tusinder af Formel 1-fans var samlet både onsdag og torsdag i sidste uge, og om fredagen stod de mange mennesker tæt i kø ved indgangen til banen i flere timer. Hvad skulle der have været kommunikeret? Retningslinjer for 'crowd control' under disse særlige omstændigheder ville være en start, og selve aflysningskommunikationen skulle være faldet meget tidligere. Jeg er sikker på, at det var på allerhøjeste beslutnings-niveau, at der manglede klare retningslinjer, der kunne fungere som en egentlig beslutning. Det normalt meget ekspressive Formel 1-organ glimrede ved deres kommunikative fravær i den kritiske del af sidste uge.

Sidste læring vi kan tage med er at e-sport er kommet for at blive. Især inden for motorsporten vil der i disse år blive etableret nogle pendanter til den klassiske motorsport vi kender i dag. Den yngre generation af racerkørere vil gerne række ud efter e-sportsverdenen og blandt andre var Max Verstappen i aktion i weekenden, hvor et sim-race blev døbt Not the Australian Grand Prix - altså alternativet til den aflyste sæsonåbner i Formel 1. Hvor mange fulgte med i erstatnings-initiativet? Over 500.000 mennesker fulgte løbet online, hvilket er bedre seertal end Formel 1-løbene har på tværs af de nordiske lande. Bliver Formel 1-sæsonen udelukkende virtuel i år grundet situationen på verdensplan?

Den kommende tid for Formel 1 er uvis, men meget tyder på, at der først er gang i racerne mod starten af sommeren.