'}}
Mellemøsten og Formel 1

Følgende indlæg er et af de historiske tilbageblik på movingunderbraking.com kaldet Flashback Friday. Flashback Friday præsenteres i samarbejde med toco.dk og belyser et element i Formel 1-sportens fortid, som kan relateres til sportens nutid.

Formel 1-sporten har fået ny tradition med at slutte sæsonen af i Abu Dhabi, som vi så det sidste weekend. Med to løb på kalenderen, og med Qatar som bejler til et Grand Prix, er de mellemøstlige lande en magtfaktor i Formel 1. Op gennem 00´erne lykkedes det arabiske rigmænd, at overtale Bernie Ecclestone til at afholde Formel 1 i Mellemøsten. Store imponerende motorsportsanlæg i Bahrain og Abu Dhabi blev specialbygget til formålet. Der var- og er ingen grænser for, hvor store summer de arabiske sheiker kan præsentere, når det handler om Formel 1.

Det startede et andet og mere beskedent sted. Igen er det kreative Frank Williams - omtalt i indlægget 'Når et privatejet team overrasker' - der finder vej til Flashback Friday. Frank Williams var i 1970’erne en ”weekend-til-weekend" overlever i Formel 1 med dårligt materiel og skiftende betalingskørere. I slutningen af 70’erne var Williams på fallittens rand, og skulle finde på noget nyt for at redde sig. Alt imens Williams-mekanikerne måtte spise resterne af buffeten efter sponsorer og forretningsfolk havde forladt lokalet, rendte Frank Williams i hælene på potentielle nye sponsorer. Williams fik den idé at tage til Saudi-Arabien, hvor gaderne "flød med guld" efter de store oliekriser i starten af 70’erne.

Det lykkedes Williams at overtale det saudiske flyselskab Saudi-Airlines (Saudia) og hotelkæden Albilad til at være sponsorer fra 1978-sæsonen. Det var den kapitalindsprøjtning Williams havde brug for. Teamet designede raceren Williams FW06, der var en kopi af Lotus 79-raceren. Kopiering havde Williams prøvet før med Williams FW05, der var en kopi af McLaren M23 - en racer Williams senere solgte til Wolf-teamet.

Albilad-Saudia Racing Williams FW06 i aktion. Her med Gianclaudio "Clay" Regazzoni bag rattet

Williams FW06 og den senere FW07 fik succes, og Williams vandt fire løb i 1979-sæsonen. Succesen med Williams og de arabiske sponsorer skabte en sneboldeffekt, således at Williams kunne forme et konsortium af saudiarabiske sponsorer. I første omgang de fire store sponsorer Saudia, Albilad, Technique d´avant Garde (TAG) og Dallah-Avco. Senere kom fem mindre saudiske sponsorer til. Pludselig havde Williams mange penge, og kunne udvikle teamet til nye højder. Afkastet kom i form af verdensmesterskabet anno 1980 med Alan Jones. To flag blev hængt op i pitgaragen for at fejre succesen – det britiske flag og det saudiarabiske flag. Herfra så Williams sig ikke tilbage, og blev en af de helt store spillere i Formel 1 op gennem 1980’erne og 1990’erne, hvor de arabiske sponsorpenge fortsat var grundlaget for succes.

Der har endnu ikke været en arabisk kører i Formel 1, men flere teams har været under indflydelse af pengemænd fra Mellemøsten. Der er ingen tvivl om, at de mange arabiske penge har styrket Formel 1. Den pris der må betales herfor er, at champagnen på podiet ved de mellemøstlige løb bliver udskiftet med rosenvand.