Formel 1 i Sydamerika

Følgende indlæg er et af de historiske tilbageblik på movingunderbraking.com kaldet Flashback Friday. Flashback Friday præsenteres i samarbejde med toco.dk og belyser et element i Formel 1-sportens fortid, som kan relateres til sportens nutid.

Kalenderen viser efterår, og det betyder sæson for de sydamerikanske Formel 1-løb. Begejstringen for Formel 1 har altid været stor i Sydamerika og med god grund. Allerede i år 0 for Formel 1-sporten (i 1950) var en sydamerikansk kører med i feltet - den senere femdobbelte verdensmester Juan Manuel Fangio fra Argentina. Fangio blev samlet nr. 2 i verdensmesterskabet anno 1950 og verdensmester første gang året efter. Fangio var en profil igennem 1950’erne og trak andre sydamerikanske kørere med sig. Blandt andre argentinske Florian Gonzalez der vandt det første Formel 1-løb på Silverstone i 1951 for Ferrari. I 1953 var et argentinsk Grand Prix på Formel 1-kalenderen som sæsonåbner. Interessen var enorm fra de sydamerikanske tilskuere, der var overalt omkring banen - til fare for sig selv og kørerne. Arrangørerne garanterede for sikkerheden, men på omgang 32 skete tragedien. En tilskuer løb ud på banen foran italienske Nino Farina, der i sit undvigeforsøg sendte sin Ferrari ind i menneskemængden og dræbte 15 tilskuere.

Juan Manuel Fangio var første succesfulde sydamerikaner i Formel 1

Frem til 1958 var Argentinas Grand Prix åbningsløbet på Formel 1-kalenderen. Fangio formåede at vinde sit hjemlands Grand Prix tre gange, men indstillede sin karriere i 1958, og herefter stilnede interessen i Argentina af. Der blev ikke kørt i Argentina i 1959. I 1960 blev der igen kørt i Argentina, men i årene herefter var Argentina kun på Formel 1-kalenderen mellem 1971-1981 og fik herefter comeback i 1995.  Sidste gang der blev afholdt Formel 1 i Argentina var i 1998 med Michael Schumacher som vinder. Et løb hvor argentinske Esteban Tuero deltog for Minardi-holdet.

Carlos Pace har lagt navn til den nuværende Formel 1-bane i Brasilien

I starten af 1960’erne indtog de mexicanske brødre Pedro og Ricardo Rodriguez Formel 1-sporten, hvilket fik interessen for Formel 1 i Mexico til at vokse. Den 27. oktober 1963 kunne Mexico afholde sit første Formel 1 Grand Prix. I 1964 vandt engelske John Surtees verdensmesterskabet på banen i Mexico efter en intens kamp med landsmanden Graham Hill. I 1968 kunne selvsamme Hill lade sig kåre som verdensmester i Mexico. I 2017 var det endnu en englænder, der kunne kalde sig verdensmester i Mexico - Lewis Hamilton. Det mexicanske Grand Prix var på Formel 1-kalenderen indtil 1970, og fik comeback i perioden 1986-1992. Endnu et comeback for Mexicos Grand Prix var i 2015, og banen er allerede en "ny-klassiker" blandt de nuværende på kalenderen.

I 1972 havde Formel 1 fået en ny stor profil i brasilianeren Emerson Fittipaldi og det betød, at Brasilien ville afholde et Formel 1 Grand Prix. Det første Grand Prix i Brasilien blev kørt den 11. februar 1973 på Interlagos-banen. Til folkets store jubel vandt Fittipaldi det første Grand Prix på hjemmebane. Brasilien er det mest succesfulde land på det amerikanske kontinent, når man måler på antal verdensmesterskaber. Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet og ikoniske Ayrton Senna har fordelt 8 verdensmesterskaber mellem sig. Brasiliens Grand Prix har modsat sine kontinent-naboer været på Formel 1-kalenderen uafbrudt siden 1973. Banen er navngivet efter den brasilianske racerkører Carlos Pace, der vandt ét eneste Grand Prix i sin karriere - Brasiliens Grand Prix 1975.