Den største overraskelse i år?

Sæsonen 2018 er for længst afsluttet. Når vi ser tilbage og reflekterer over sæsonen, hvad kan vi sige, var årets overraskelse? Jeg giver mit bud her, men bemærk at jeg definerer overraskelse som værende over hele sæsonen, og ikke en positiv eller negativ overraskelse ved enkelte løb. De følgende er i spil til "årets overraskelse".

Alfa Romeo Saubers "genskabelse". Sauber havde en pinlig sæson i 2017, hvor mange frygtede, at teamet aldrig skulle rejse sig igen. Det har helt sikkert hjulpet, at Ferrari-koncernen trådte til med Alfa Romeo-branded, hvor de samtidig også blev en del af Saubers officielle navn. At Sauber pludselig var en del af midterfeltet igen i 2018 kan dels tilskrives Ferrari-motoren og dels gode- og stabile indsatser af Marcus Ericsson og Charles Leclerc. Leclerc løb med opmærksomheden i år, men hele Sauber-organisationen har løftet sig markant på meget kort tid.

Kimi Raikkönens konstante høje niveau har været en overraskelse for mange. Overraskelsen skal ses i lyset af, at Raikkönen i sæsonen har overmatchet Sebastian Vettel på stabilitet. Finnen var ellers afskrevet af mange og stemplet som "hjælper" til Vettels VM-kandidatur. De mange podiepladser og sejren i USA, gjorde Raikkönen til regelmæssig løbsfavorit over hele året, hvilket ikke har været tilfældet siden 2008-sæsonen.

Lewis Hamiltons evne til at hæve topniveauet, når det var krævet, var også en overraskelse. Dette skal ikke på nogen måde forveksles med at nedvurdere Hamiltons evner. Alligevel var det en overraskelse, at han kunne "oppe sit game" i en sæson, hvor Ferrari havde bygget den hurtigste racer. At Hamilton har sikret sine tidligere VM-titler med stærke præstationer er én ting, men 2018-titlen blev vundet på en måde, som langt de fleste Formel 1-fans måske havde glemt, at englænderen mestrer.

Årets overraskelse?

Lewis Hamiltons imponerende niveau over sæsonen. Specielt Tysklands Grand Prix og Italiens Grand Prix var nogle af de løb, der vil blive husket i årene fremover. Generelt formåede Hamilton over sæsonen at "ligge på" sit eget niveau. I flere løb lavede Sebastian Vettel nogle afgørende kørerfejl, hvilket kan tilskrives det høje pres, som Hamilton skabte via præstationer med "wow-effekt".