'}}
Formel 1 til Skandinavien?

Følgende indlæg er et af de historiske tilbageblik på movingunderbraking.com kaldet Flashback Friday. Flashback Friday præsenteres i samarbejde med toco.dk og belyser et element i Formel 1-sportens fortid, som kan relateres til sportens nutid.

En af årets mest iøjnefaldende Formel 1-historier i en dansk kontekst, er et konsortiums ambitiøse planer for et Formel 1-løb i Danmark. Om et Formel 1-løb i Københavns smalle gader er en god idé, er til videre diskussion. Retorikken omkring planerne bliver vinklet som, at det er et helt nyt påfund med Formel 1 i de nordiske lande. Der har i fortiden været kørt nogle spændende løb herhjemme og hos vores nabolande, så det er ikke nyt med Formel 1 i Danmark og Skandinavien.

I starten af 1960’erne lagde Roskilde Ring asfalt til Formel 1-løb med så prominente af datidens navne som Stirling Moss, Graham Hill, Jack Brabham og Jim Clark. Løbene i Roskilde var ikke tællende til verdensmesterskabet, og derfor er de ikke med i de officielle Formel 1-historiebøger. På samme uofficielle måde er der kørt flere Formel 1-løb i Sverige og Finland.

Det lykkedes i 1973 efter lange forhandlinger med det internationale motorsportsforbund, at få et officielt og dermed et verdensmesterskabstællende Formel 1 Grand Prix til Sverige. Hele seks gange fra 1973 til 1978 blev der kørt Formel 1 på Anderstorp Raceway, som er lokaliseret fire timers kørsel fra København. Den korte afstand til Danmark gjorde, at mange danskere tog turen til Anderstorp, og fik deres første oplevelser med motorsportens kongeklasse. Det var Sveriges berømte Formel 1-kører Ronnie Peterson, der skabte interessen og fundamentet for at bringe Formel 1-feltet til Skandinavien. Det lykkedes desværre aldrig for Peterson at vinde på sin hjemmebane. Petersons bedste resultat ved Sveriges Grand Prix var en andenplads i 1973.

Formel 1-racere klar til start ved Grand Prix på Anderstorp i Sverige

Anderstorp-banen er lidt over fire km lang med otte højresving og seks venstresving. Der blev på banen kørt Grand Prix med en distance mellem 70 og 80 omgange. Niki Lauda og Jody Scheckter har begge vundet to gange på Anderstorp, og de har begge skrevet historie på banen. Jody Scheckter ved at vinde den eneste sejr til den sekshjulede Tyrrell P34 og Niki Lauda ved at vinde den eneste sejr til Brabham BT46b også kaldet ”støvsugeren”.

Ronnie Peterson døde i forbindelse med Italiens Grand Prix 1978, og herefter var det ikke muligt at finde finansiel støtte og opbakning til at fortsætte Sveriges Formel 1 Grand Prix. Dermed er det snart 40 år siden det sidste Formel 1-løb blev kørt i Skandinavien. Et dansk initiativ er derfor meget velkommen, men kan vi se ud over egen landegrænse og tænke skandinavisk, så giver det bedre mening med en fælles nordisk satsning, hvor et Grand Prix bliver afviklet på den eksisterende Anderstorp-bane.